Nieuws

Laetare

Gregoriaanse Academie in de Pieterskerk te Utrecht( Nederland)

Op 10 maart 2018, 10:00 – 18:00 uur

Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert voor liefhebbers een dag vol gregoriaanse activiteiten. Iedereen is van harte welkom om actief deel te nemen.

De dag begint met een plenum, waarin op activerende wijze alle deelnemers leren over het ontstaan van het gregoriaans, plaats en functie in het kerkelijk ritueel en de betekenis voor de westerse cultuur.

Vervolgens zijn er drie parallelle clinics:

- clinic A voor beginners (Marcel Zijlstra): waarin de beginselen van het kwadraatschrift en het neumenschrift worden onderricht.

- clinic B verdieping (Rens Tienstra): die dieper ingaat op de neumen en hun betekenis.

- clinic C voor gevorderden (Marie-Louise Egbers, Pieter Mannaerts en Tjeerd van der Ploeg: die met een groep gevorderden verschillende interpretaties van het gregoriaans gaat verkennen.

Afsluiting van de dag: Je wordt uitgenodigd deel te nemen aan de gezamenlijke vespers ter afsluiting van de dag. Het repertoire zal in de loop van de dag worden ingestudeerd.

Aanmelden vóór 1 maart 2018 via: info@gregoriaans-platform.nl

Kosten: € 35.


Zangdag op zaterdag 17 maart 2018

Dominica in Palmis, Antiphonae et Responsoria

De zangdagen in de loop van het cursusjaar worden thematisch opgebouwd en gezien als een aanvulling of uitdieping van de cursus. Wij hopen dat naast de cursisten, oud cursisten en alle geïnteresseerden dit zullen op prijs stellen.

Gezangen o.l.v. Peter Canniere, docent van het Centrum Gregoriaans, volgde Frans Mariman op als dirigent van het Gregoriaans Koor van Leuven en de damesschola Schola Trunchiniensis. Hij vervolmaakt zich in het buitenland onder andere bij Alberto Turco.

Locatie: de abdij O. L. Vrouw van Nazareth te Brecht. Dit is een gratis zangdag voor alle ingeschreven cursisten van het cursusjaar 2017-2018. Ook oud cursisten en belangstellenden zijn, mits een bijdrage van € 18 welkom. Van 09:30 tot 16:00 uur.

Inschrijven per mail mia.pastijn@telenet.be of cursist.gregoriaans@telenet.be

Mia Pastijn, Keldermansvest 47, 2800 Mechelen, tel.: 032 15 20 18 26.


Gregoriaanse Eucharistie “In Palmis” op 24 maart 2018

Het bestuur en de cursisten van het Centrum Gregoriaans hebben het genoegen u, uw gezin en uw vrienden hierbij uit te nodigen tot de Gregoriaanse Eucharistie “In Palmis” die zij opluisteren als slot van het cursusjaar 2017-2018.

Op zaterdag 24 maart 2018 om 16.30 u in de Ruusbroeckapel van de Oude Abdij van Drongen (Gent).

Samenkomst in de pandgang van de Oude Abdij, vanaf 16u.

Palmzondag is een bijzondere Gregoriaanse viering: niet alleen wordt de palmprocessie gezongen, maar - naast het proprium van Palmzondag - ook het Passieverhaal. De palmprocessie vertrekt vanuit de pandgang. De gregoriaanse gezangen worden verzorgd door de cursisten, oud-cursisten en docenten. De dienst wordt voorgegaan door E.H. Joris Polfliet, docent.

Nadien nodigen wij u graag uit op een kleine vriendschapsreceptie. Hartelijk welkom!


Activiteiten "Koor & Stem"


OUD-HEVERLEE: Basiscursus koordirectie

Organisatie: Koor&Stem vzw

Docenten zijn Dieter Staelens en Annick Desair.

Op 3 maart 2018 en 17 maart 2018 in het Don-Bosco instituut, Don Boscolaan 15, 3050 Oud-Heverlee

Contact en inschrijven per mail bij Katleen de Vos, secretaris Koor&Stem Vlaams Brabant.
Telefoon 0495 53 84 06.
E-mail: info@koorenstemvlaamsbrabant.be

AVERBODE: Studienamiddag antwoordpsalmen

Organisatie: Koor&Stem vzw

Op 12 maart 2018 van 14:00 tot 16:30 uur in Abdij Averbode, Abdijstraat 1, 3271 Averbode

Contact: Lieselotte Goessens,
E-mail: kerkmuziek@koorenstem.be
Telefoon : 03 237 96 43

KAMPENHOUT-RELST: Cursus stemvorming deel I.

Organisatie: Koor&Stem vzw

Een driedaagse cursus op initiatief van de provinciale afdelingen Koor&Stem Antwerpen en Koor&Stem Vlaams-Brabant, begeleid door door stempedagoge Kristien Vercammen .

Van 21 april 2018 tot 9 juni 2018 in de Sint-Jozefkerk Relst, Hutstraat 28, 1910 Kampenhout-Relst

Met vragen kan je terecht bij Marjolein Braspenningx via inschrijvingen@koorenstemantwerpen.be


Opfrissingslessen gregoriaans tijdens het cursusjaar 2017-2018


Om tegemoet te kunnen komen aan de wens van oud-cursisten om het geheugen op te frissen of het inzicht te verbeteren rond onderwerpen zoals semiologie, modaliteit, formules, psalmodie, neumenscheiding, …wordt vanaf de start van het cursusjaar 2017-2018 op zaterdag 25 november 2017 de mogelijkheid geboden om (opnieuw) bepaalde lessen bij te wonen door aan te sluiten bij de cursisten van het tweede en derde cursusjaar.

Deze mogelijkheid wordt u aangeboden voor € 20 per cursusdag, te betalen bij de aanvang van de les. Deelname aan de middaglunch dient, net zoals voor de overige cursisten, ook op de dag zelf bij de aanmelding geregeld te worden.

Oud-cursisten die op dit aanbod willen ingaan, kunnen het cursusschema opvragen bij het Centrum Gregoriaans.

Uiteraard blijft het aanbod om het derde jaar opnieuw te volgen behouden.

Inlichtingen en inschrijvingen (met opgave van uw naam en uw contactgegevens samen met de keuze van de cursus(dag): zie rubriek Cursus..

Zo’n bijscholing laat u toe om als het ware ondergedompeld te worden in de finesses van het Gregoriaans.

 

 


The Psalms Experience

 

Klarafestival en Flagey stellen voor: The Psalms Experience, een minifestival in het hart van Klarafestival!

75 psalmen, 75 componisten, 3 koren, 6 concerten, 3 dagen en 2 locaties.The Psalms Experience is een uitgebreid moment van reflectie tijdens Klarafestival.

The Tallis Scholars, het Nederlands Kamerkoor en Det Norske Solistkor brengen koormuziek uit meer dan acht eeuwen, van Lassus en Palestrina over Bach, Schubert en Brahms tot Michel van der Aa.

Naast Flagey vinden de concerten ook plaats in de Abdij Ter Kameren, een even verrassende als unieke concertlocatie, waarin de hemelse (en aardse) muziek volledig tot zijn recht komt.

De concerten, opgehangen aan zes actuele thema’s en aangevuld met lezingen van wereldvermaarde sprekers, peilen naar de essentie van het leven. De psalmen zijn tegelijk religieus én diepmenselijk. De oeroude gedichten verhalen over de condition humaine, over de mens en zijn relatie tot God, het leven en elkaar. Ze vormen een onuitputtelijke, rijke bron voor spiritualiteit, in welke vorm dan ook.

Wanneer: 20-21-22 maart 2018

Waar: Flagey en Abdij Ter kameren

Box Office: Flagey & klarafestival.be


Actviteiten van de Sint-Gregoriusvereniging in het Bisdom Roermond

Introductiedag gregoriaans voor musici

Voor koordirigenten en andere (beroeps-)musici die graag een keer degelijk kennis wil maken met gregoriaans organiseert de SGV een introductiedag gregoriaans o.l.v. Hans Heykers op zaterdag 19 mei 2018 van 10.00 tot 15.00 uur in de repetitieruimte van de Cappella Sancti Servatii (Keizer Karelplein) te Maastricht (nabij ingang Sint Servaasbasiliek)

Kosten voor de dag: € 25,- over te maken op rekeningnr. NL 62 INGB 0001028074 t.n.v. Sint-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond o.v.v. Introductiedag gregoriaans 2018 Maastricht

Info: vicaris E. Smeets (ed.smeets@hetnet.nl) Opgave: SGV Roermond (sgv@bisdom-roermond.nl)

https://sgv-roermond.nl/

Basiscursus gregoriaans te Roermond

Basiscursus gregoriaans te Roermond voor koorzangers zowel beginnelingen als gevorderden en voor allen die kennis willen maken met gregoriaans. Op 6 zaterdagen van 10.00 uur tot 13.00 uur 10 & 24 maart & 14, 21 & 28 april & 5 mei 2018

Plaats: Bisdomgebouwen, Swalmerstraat 100 te Roermond.

Kosten voor de gehele cursus: € 50,- over te maken op rekeningnr. NL 62 INGB 0001028074 t.n.v. Sint-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond o.v.v. Basiscursus gregoriaans 2018 Roermond

Info : vicaris E. Smeets (ed.smeets@hetnet.nl) Opgave: SGV Roermond (sgv@bisdom-roermond.nl)

https://sgv-roermond.nl/


Internationaal Gregoriaans Festival van Watou (België)

Van vrijdag 04 tot en met zondag 13 mei 2018.

Het Festival biedt in samenwerking met tien partnersteden en culturele actoren ter plaatse, de diversiteit en de kwaliteit van de deelnemende schola's met een gevarieerd en interessant programma. In 2018 zullen niet minder dan 30 ensembles en schola’s deelnemen, waarvan 25 uit het buitenland: knapen- en meisjeskoren, heren- en dames schola’s. Zij behoren één voor één tot het topaanbod van wat er in die landen te vinden is voor dit muziekgenre. Van deze 30 groepen komen er 10 voor de eerste maal naar Watou.

Het festivalprogramma bestaat uit drie grote luiken: vier hoofdaudities, een aantal concerten en meerdere liturgische vieringen.

Tijdens de vier hoofdaudities van het Festival krijgt ieder koor een opgelegd programma toegewezen.

Tijdens de concerten komen zowel het vieux fonds repertoire als de lokale tradities in de gregoriaanse muziekliteratuur en latere ontwikkelingen evenwichtig aan bod. Daarnaast worden delen van deze concerten ingevuld met muziekliteratuur ontwikkeld vanuit het gregoriaans of geïnspireerd door het gregoriaans.

Gregoriaans is liturgische zang. Het is daarom ook vanzelfsprekend dat de gezongen Gregoriaanse liturgie de ruggengraat vormt van het festival.


Deuxièmes Rencontres Grégoriennes

La Sémiologie grégorienne de Dom Cardine. 50 ans après

Van dinsdag 10 tot donderdag 12 april 2018

Deze tweede Deuxièmes Rencontres Grégoriennes zullen in 2018 in Solesmes worden georganiseerd naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de publicatie van het meesterwerk « Sémiologie grégorienne » van Dom Eugène Cardine en de 30ste verjaardag van diens overlijden.

Deze “Sémiologie grégorienne”» verscheen aanvankelijk in 1968 in het Italiaans te Rome en verschaft een waardevolle basis voor de studie van de Gregoriaanse notatie. Na 50 jaar is het belangrijk om de balans op te maken van de ontvangst van dit boek.

Conferenties, rondetafelgesprekken, een bezoek aan de kerk en het graf van Dom Guéranger vergelijkende gehoor interpretaties van Gregoriaanse stukken, zingen metten / wakes woensdagavond, gezongen Mis voor Dom Eugene Cardine. Indien mogelijk zullen semiologische leesoefeningen worden aangeboden.

Een collectieve zangrepetitie zal plaatsvinden om deze mis voor te bereiden.

Deelname: € 50 €

Accommodatie en avondmaaltijden worden niet ondersteund door de abdij van Solesmes, noch door de organisatoren. De stad Sablé ligt op 4 km van Solesmes; het biedt een uitstekende hotelservice.

Contactpersonen: Vader Guilmard, Abdij Saint-Pierre F - 72 300 Solesmes FRANKRIJK

E-mail : jg.mai@free.fr

Telefoon : (33) 02 43 95 03 08


Zangers gezocht!

"Sinds enkele maanden zijn we met enkele jonge mensen van start gegaan met een schola voor het opluisteren van de gregoriaanse mis van 9/30 uur in de basiliek Onze Lieve Vrouw van Dadizele (Moorslede- Dadizele), telkens op de 1ste en 3de zondag van de maand. Enkele mannelijke en vrouwelijke leden van ons koor nemen elk om beurt het proprium voor hun rekening - of toch minstens een gedeelte: ervaring hadden de meesten van ons nauwelijks. Een uitdaging dus, maar de moeite waard!

Daarnaast zingen we ook het ordinarium: we wisselen het kyriale zoveel mogelijk af, in functie van het kerkelijk jaar en feesten.

Het is een mis volgens de buitengewone vorm van de liturgie, dus ook het asperges en de Maria-antifoon na de mis worden gezongen, net als de dialogen tijdens de Mis. De priester zingt dan weer epistel, evangelie en prefatie.

We zijn nu op zoek naar zangers om ons koor te versterken. Ook mensen zonder ervaring zijn welkom. Bent u geïnteresseerd of kent u geïnteresseerden? Iedereen welkom!"

Bij interesse, kunt u contact opnemen met: Joris Daems, telefoon 73 94 57 54, e-mail: daemsjoris@yahoo.com


Meezingen met het koor Gaudeamus in Zingem

Cursisten gregoriaans die vrijblijvend willen praktiseren, zijn hartelijk welkom in het koor Gaudeamus te Zingem.

De repetities gaan door in de oude pastorij, Kwaadstraat 13 te 9750 Zingem.

Wie geïnteresseerd is om een repetitie bij te wonen: gelieve vooraf te verwittigen op e-mailadres wim.vandenmeersschaut@skynet.be.

Meer informatie kan u ook op de website vinden.


 


[Ontwerp: LennStudios]
Allerlei Organisatie Locatie Agenda Cursus Startpagina