Nieuws

Internationaal Gregoriaans Festival van Watou (België)

Van vrijdag 04 tot en met zondag 13 mei 2018.

Het Festival biedt in samenwerking met tien partnersteden en culturele actoren ter plaatse, de diversiteit en de kwaliteit van de deelnemende schola's met een gevarieerd en interessant programma. In 2018 zullen niet minder dan 30 ensembles en schola’s deelnemen, waarvan 25 uit het buitenland: knapen- en meisjeskoren, heren- en dames schola’s. Zij behoren één voor één tot het topaanbod van wat er in die landen te vinden is voor dit muziekgenre. Van deze 30 groepen komen er 10 voor de eerste maal naar Watou.

Het festivalprogramma bestaat uit drie grote luiken: vier hoofdaudities, een aantal concerten en meerdere liturgische vieringen.

Tijdens de vier hoofdaudities van het Festival krijgt ieder koor een opgelegd programma toegewezen.

Tijdens de concerten komen zowel het vieux fonds repertoire als de lokale tradities in de gregoriaanse muziekliteratuur en latere ontwikkelingen evenwichtig aan bod. Daarnaast worden delen van deze concerten ingevuld met muziekliteratuur ontwikkeld vanuit het gregoriaans of geïnspireerd door het gregoriaans.

Gregoriaans is liturgische zang. Het is daarom ook vanzelfsprekend dat de gezongen Gregoriaanse liturgie de ruggengraat vormt van het festival.


Activiteiten "Koor & Stem"

KAMPENHOUT-RELST: Cursus stemvorming deel I.

Organisatie: Koor&Stem vzw

Een driedaagse cursus op initiatief van de provinciale afdelingen Koor&Stem Antwerpen en Koor&Stem Vlaams-Brabant, begeleid door door stempedagoge Kristien Vercammen .

Van 21 april 2018 tot 9 juni 2018 in de Sint-Jozefkerk Relst, Hutstraat 28, 1910 Kampenhout-Relst

Met vragen kan je terecht bij Marjolein Braspenningx via inschrijvingen@koorenstemantwerpen.be


Musica Gregoriana

Voorjaarsstudiedag Gregoriaans te Heel op zaterdag 23 juni 2018 met als thema: “Psalterium currens”

Locatie: Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100 6097 AE HEEL.

Van 10:30 uur tot 16:30 uur

De sessies tijdens deze studiedag worden verzorgd door Prof. Eugeen Liven d’Abelardo, voorafgegaan door een inleiding op de psalmen door Dr. Martin Claes.

In 2018 wordt een project gepresenteerd waarbij alle 150 psalmen op CD zijn gezet. Dit unieke project is een uitgelezen kans om tijdens deze studiedag uitvoerig stil te blijven staan bij het reciteren van psalmen als oervorm van gregoriaans.

Aanmelding vóór 10 juni 2018 bij J. Lipsch, Houtstraat 55 6343BJ Klimmen, of per e-mail naar: musica.gregoriana@gmail.com.

Telefoon: 045-405284.

De kosten voor deelname bedragen € 22,50 per persoon, vóór 10 juni a.s. over te maken op NL 45 ABNA 0229852599 t.n.v. Sint- Gregoriusvereniging in het Bisdom Roermond onder vermelding van: ’23 juni 2018’. Bij de deelnemersprijs zijn inbegrepen: koffie/thee bij ontvangst, de lunch en het te gebruiken cursusmateriaal.


Opfrissingslessen gregoriaans tijdens het cursusjaar 2017-2018


Om tegemoet te kunnen komen aan de wens van oud-cursisten om het geheugen op te frissen of het inzicht te verbeteren rond onderwerpen zoals semiologie, modaliteit, formules, psalmodie, neumenscheiding, …wordt vanaf de start van het cursusjaar 2017-2018 op zaterdag 25 november 2017 de mogelijkheid geboden om (opnieuw) bepaalde lessen bij te wonen door aan te sluiten bij de cursisten van het tweede en derde cursusjaar.

Deze mogelijkheid wordt u aangeboden voor € 20 per cursusdag, te betalen bij de aanvang van de les. Deelname aan de middaglunch dient, net zoals voor de overige cursisten, ook op de dag zelf bij de aanmelding geregeld te worden.

Oud-cursisten die op dit aanbod willen ingaan, kunnen het cursusschema opvragen bij het Centrum Gregoriaans.

Uiteraard blijft het aanbod om het derde jaar opnieuw te volgen behouden.

Inlichtingen en inschrijvingen (met opgave van uw naam en uw contactgegevens samen met de keuze van de cursus(dag): zie rubriek Cursus..

Zo’n bijscholing laat u toe om als het ware ondergedompeld te worden in de finesses van het Gregoriaans.


Gentse Paters Karmelieten zoeken versterking

De kloostergemeenschap van de Paters Karmelieten te Gent zingt elke zondag het gregoriaanse repertorium in de hoogmis.

Hun koor is aan versterking toe. Zij bieden aan (oud)cursisten die in het Gentse een vaste stek zoeken om gregoriaans te kunnen zingen, hen te komen vervoegen.

Zij hebben elke zondag repetitie om 9 uur, zij zingen de lauden om 9u30 en de hoogmis om 10 u.

Informatie en kandidaatstelling bij pater Lukas Martens, Karmelieten, Burgstraat 46, 9000 Gent

Telefoon: +32 9 225 57 87

lukas.martens@karmel-gent.be

www.karmel-gent.com

 

 


Actviteiten van de Sint-Gregoriusvereniging in het Bisdom Roermond

Introductiedag gregoriaans voor musici

Voor koordirigenten en andere (beroeps-)musici die graag een keer degelijk kennis wil maken met gregoriaans organiseert de SGV een introductiedag gregoriaans o.l.v. Hans Heykers op zaterdag 19 mei 2018 van 10.00 tot 15.00 uur in de repetitieruimte van de Cappella Sancti Servatii (Keizer Karelplein) te Maastricht (nabij ingang Sint Servaasbasiliek)

Kosten voor de dag: € 25,- over te maken op rekeningnr. NL 62 INGB 0001028074 t.n.v. Sint-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond o.v.v. Introductiedag gregoriaans 2018 Maastricht

Info: vicaris E. Smeets (ed.smeets@hetnet.nl) Opgave: SGV Roermond (sgv@bisdom-roermond.nl)

https://sgv-roermond.nl/

Basiscursus gregoriaans te Roermond

Basiscursus gregoriaans te Roermond voor koorzangers zowel beginnelingen als gevorderden en voor allen die kennis willen maken met gregoriaans. Op 6 zaterdagen van 10.00 uur tot 13.00 uur 10 & 24 maart & 14, 21 & 28 april & 5 mei 2018

Plaats: Bisdomgebouwen, Swalmerstraat 100 te Roermond.

Kosten voor de gehele cursus: € 50,- over te maken op rekeningnr. NL 62 INGB 0001028074 t.n.v. Sint-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond o.v.v. Basiscursus gregoriaans 2018 Roermond

Info : vicaris E. Smeets (ed.smeets@hetnet.nl) Opgave: SGV Roermond (sgv@bisdom-roermond.nl)

https://sgv-roermond.nl/


Workshop Gregorio software

Gregorio is een gratis te installeren software om een partituur te maken op computer voor gregoriaans (tekst, nieuwe kwadraatnotatie en neumen van St.Gallen of Laon) .

Op zaterdag 10 november 2018 van 14u tot 16u30

Lesgever: Jan De Schryver, bestuurslid van het Centrum Gregoriaans
in de Oude Abdij van Drongen, Drongenplein 26, 9031 Gent-Drongen

Inschrijven per mail mia.pastijn@telenet.be of cursist.gregoriaans@telenet.be voor 31 oktober 2018

Mia Pastijn, Keldermansvest 47, 2800 Mechelen,

Telefoon.: 015 20 18 26

Deelname: workshop : € 12 (koffie inbegrepen)


Zangers gezocht!

"Sinds enkele maanden zijn we met enkele jonge mensen van start gegaan met een schola voor het opluisteren van de gregoriaanse mis van 9/30 uur in de basiliek Onze Lieve Vrouw van Dadizele (Moorslede- Dadizele), telkens op de 1ste en 3de zondag van de maand. Enkele mannelijke en vrouwelijke leden van ons koor nemen elk om beurt het proprium voor hun rekening - of toch minstens een gedeelte: ervaring hadden de meesten van ons nauwelijks. Een uitdaging dus, maar de moeite waard!

Daarnaast zingen we ook het ordinarium: we wisselen het kyriale zoveel mogelijk af, in functie van het kerkelijk jaar en feesten.

Het is een mis volgens de buitengewone vorm van de liturgie, dus ook het asperges en de Maria-antifoon na de mis worden gezongen, net als de dialogen tijdens de Mis. De priester zingt dan weer epistel, evangelie en prefatie.

We zijn nu op zoek naar zangers om ons koor te versterken. Ook mensen zonder ervaring zijn welkom. Bent u geïnteresseerd of kent u geïnteresseerden? Iedereen welkom!"

Bij interesse, kunt u contact opnemen met: Joris Daems, telefoon 73 94 57 54, e-mail: daemsjoris@yahoo.com


Meezingen met het koor Gaudeamus in Zingem

Cursisten gregoriaans die vrijblijvend willen praktiseren, zijn hartelijk welkom in het koor Gaudeamus te Zingem.

De repetities gaan door in de oude pastorij, Kwaadstraat 13 te 9750 Zingem.

Wie geïnteresseerd is om een repetitie bij te wonen: gelieve vooraf te verwittigen op e-mailadres wim.vandenmeersschaut@skynet.be.

Meer informatie kan u ook op de website vinden.


 


[Ontwerp: LennStudios]
Allerlei Organisatie Locatie Agenda Cursus Startpagina